Op Massages.nl staan 1592 Massagesalons en massagepraktijken in Nederland. Zoek een masseur bij u in de buurt en lees ervaringen van klanten.

Acupressuur

Acupressuur is ook wel bekend onder de naam drukpuntmassage. Bij acupressuur wordt een techniek gebruikt, welke sterk lijkt op die van acupunctuur. Het doel van acupressuur is om de energiebanen in je lichaam weer in goede banen te leiden. Dit wordt gedaan door bepaalde punten in je lichaam te manipuleren. Dit heeft weer effect op de emoties, spanningen en je lichamelijke condities. De punten wordenook wel drukpunten, acupunctuurpunten, acupressuurpunten of acupunten genoemd.

 

De oorsprong

Acupressuur vindt zijn oorsprong in China. De oude Chinezen ontdekten al vroeg dat het lichaam een zelfgenezende kracht heeft en dat je deze kunt stimuleren door druk uit te oefenen op bepaalde punten op je huid. De leer van acupressuur is duizenden jaren geleden al ontstaan door volkeren in China. Eigenlijk is het niet helemaal duidelijk wanneer deze techniek nu precies in ontstaan. Volgens sommige wetenschappers is deze drukpuntentechniek ongeveer 2700 jaar voor Christus ontstaan, maar andere bronnen beweren weer dat het 5000 jaar voor Christus was. In ieder geval is een ding zeker, het is een van de oudste geneeswijzen ter wereld.

 

Je energiebanen worden ook wel meridianen genoemd. De wetenschap heeft lange tijd het bestaan hiervan ontkend, maar toch bleef het ze fascineren en is er meerdere malen onderzoek naar gedaan. Sinds 1978 werd dit gedaan met radioactieve tracing methodes. De onderzoeker liet zich hierbij inspuiten op acupunctuurpunten met radioactieve tracing. Er was hierna een duidelijke lijn zichtbaar, maar er werd door critici verondersteld dat dit het lymfestelsel was. Om deze reden is er verder onderzoek gedaan en in 1992 kwamen wetenschappers er dan ook achter dat de meridianen dan ook daadwerkelijk bestaan.

 

Nadat het werd erkend dat de meridianen bestonden werd er weer onderzoek gedaan naar de werking van acupressuur. Na vele malen experimenteren en uitvoerig onderzoek is gebleken dat het uitoefenen van de drukpuntenmassage op de meridianen ook daadwerkelijk effect kan hebben. Toch was er niet bij iedereen een positieve werking merkbaar. Dit kan te maken hebben met de ziekte die iemand heeft. De oorzaak van de klachten kan een heel andere oorzaak hebben, dan een verstopping in de meridianen.

 

De massage

Bij acupressuur probeert de masseur om de acupressuurpunten te manipuleren, met als door de meridianen weer in goede banen te leiden en verstopping in de meridianen weg te nemen. Een masseur gebruikt vaak de drukpuntenmethode. Deze drukt of wrijft dan een bepaalde tijd heel krachtig op de specifieke plekken in het lichaam. Op deze wijze worden de meridianen gestimuleerd waardoor de afvalstoffen worden afgevoerd. De desbetreffende orgaan of spier kan dan weer normaal functioneren en de klachten zullen hierdoor afnemen of verdwijnen. Al onze organen zijn aan meridianen gekoppeld. Om deze reden wordt elke klacht bij acupressuur behandeld door op een ander deel van het lichaam druk uit te oefenen.

 

Wanneer acupressuur

Acupressuur kan bij heel veel klachten effectief zijn. Zo kan het helpen bij klachten als veel voorkomende hoofdpijn, nek- en rugklachten, whiplash, schouderklachten, armklachten, een tennisarm en been- en knieklachten. Toch mag deze drukpuntmassagetechniek nooit als enige behandeling van een ziekte gegeven worden. Het dient slechts al een aanvulling gezien te worden. Als je acupressuur overweegt is het daarom verstandig om eerst een arts te raadplegen.


Onderstaande bedrijven komen in aanmerking:


Drenthe


Flevoland


Friesland


Gelderland


Limburg


Noord-Brabant


Noord-Holland


Overijssel


Utrecht


Zeeland


Zuid-Holland