Op Massages.nl staan 1597 Massagesalons en massagepraktijken in Nederland. Zoek een masseur bij u in de buurt en lees ervaringen van klanten.

Bindweefsel massage

Bindweefselmassage is een massage van het bindweefsel, de laag tussen de huid en de spieren. Bindweefsel heeft een ondersteunende en verzorgende functie. Bloedvaten en zenuwen lopen via het bindweefsel naar de organen.

Bindweefselmassage is een reflexzonemassage. Het uitgangspunt hierbij is dat bepaalde zones van het lichaam in verbinding staan met bepaalde organen, klieren en andere lichaamsfuncties. Deze zones staan bekend als de zones van Head, genoemd naar de Engelse neuroloog Henry Head (1861-1940) die deze samenhang heeft ontdekt. Door het bindweefsel in de zones te stimuleren, worden ook de corresponderende organen gestimuleerd en blokkades opgelost.

Tijdens de massage krijgen de zenuwen in het huidgebied een prikkel, die doorwerken naar bepaalde organen. Als een orgaan minder goed functioneert, is dat in de corresponderende zone op de rug voelbaar in de vorm van een verhoogde spanning van de huid. Door bijvoorbeeld op de rug de zone te stimuleren die bij de lever hoort, wordt de leverfunctie verbeterd en kunnen klachten die vanuit dat orgaan komen afnemen. Door de bindweefselmassage wordt de huid in de gespannen zones weer losser en beter te verschuiven.

De aanraking tijdens een bindweefselmassage varieert van oppervlakkige strijkingen met de vingertoppen tot het rollen van de huid. Met het rollen wordt het bindweefsel vrijgemaakt van de onderlaag en worden verklevingen opgeheven. Een derde techniek die wordt gebruikt is het trekken van sporen in de huidplooien met de vingertoppen. De doorbloeding van de huid en de conditie van het bindweefsel verbeteren door de massage. De stevigere grepen kunnen aanvoelen als een scherpe pijn. Het kan daarom prettig zijn om de bindweefselmassage direct te laten volgen door een ontspanningsmassage.

Oorsprong

Elisabeth Dieke (1884-1952) ontdekte het effect van bindweefselmassage aan het begin van de vorige eeuw. Zij leed aan de ziekte van Buerger, een bindweefselziekte waarbij de bloedcirculatie dusdanig afneemt dat amputatie van lichaamsdelen nodig kan zijn. Dieke ontdekte dat door het losmasseren van het bindweefsel bij haar heiligbeen de circulatie naar haar voet toenam. Dankzij de bindweefselmassage kon zij voorkomen dat haar voet geamputeerd moest worden.

De massage

Een bindweefselmassage begint met een gesprek waarin de masseur zal vragen naar de klachten en de algemene gezondheid. Daarna begint de behandeling met het onderzoek van de rug terwijl de cliënt zit. Tijdens het onderzoek wordt bepaald welke zones aandacht nodig hebben tijdens de massage. Vervolgens vindt de bindweefselmassage liggend op een tafel plaats. De masseur behandelt vaak niet alleen de rug, maar kan ook grepen uitvoeren op de ledematen, de romp of in het gezicht. De massage duurt tien minuten tot maximaal drie kwartier. Bij klachten zijn vaak meerdere behandelingen nodig om deze te laten afnemen.

Reacties op de massage

Bindweefselmassage wordt door sommige mensen als onprettig of pijnlijk ervaren. Ook is het mogelijk dat er een heftige reactie optreedt na de massage, waarbij de huid rood wordt. Daarnaast kan vermoeidheid optreden na de behandeling. Deze eventuele bijwerkingen zijn binnen een etmaal weer verdwenen.

Bij welke klachten?

Bindweefselmassage kan onder meer worden toegepast bij hoofdpijn, migraine, slaapproblemen, maag- en darmklachten, chronische verkoudheid, gewrichtsklachten, menstruatieproblemen, spit en doorbloedingsproblemen. Daarnaast heeft de massage een goed resultaat bij littekens, striae en cellulitis. De beweeglijkheid van het lichaam kan door bindweefselmassage toenemen.

Wie geven er bindweefselmassage?

Voor een bindweefselmassage kun je terecht bij een fysiotherapeut, masseur of massagetherapeut. Kijk in ons overzicht voor een therapeut bij u in de buurt.Onderstaande bedrijven komen in aanmerking:


Drenthe


Flevoland


Friesland


Gelderland


Groningen


Limburg


Noord-Brabant


Noord-Holland


Overijssel


Utrecht


Zeeland


Zuid-Holland