Op Massages.nl staan 1592 Massagesalons en massagepraktijken in Nederland. Zoek een masseur bij u in de buurt en lees ervaringen van klanten.

Cranio Sacraal

Cranio sacraal therapie is een behandelmethode, waarbij iemand op een zeer zachte wijze wordt gemasseerd om een klacht te behandelen en de gezondheid te verbeteren. Hierbij wordt er vooral gewerkt met het bindweefsel van het lichaam.

 

De reden dat er met het bindweefsel wordt gewerkt is, omdat alles in het lichaam hiermee in verbinding staat. Alle organen, spieren, zenuwen en gewrichten worden omgeven door bindweefsel. Het kan de spanning vasthouden, maar ook weer loslaten. Deze spanning kan fysiek van aard zijn, maar ook een emotionele oorzaak hebben. Als je een gezond lichaam hebt, dan kan je deze spanning zelf verwerken. Soms heb je echter te veel spanningen en is de boog veel te hoog gespannen. Je lichaam kan de spanningen dan niet meer goed loslaten. Op deze manier kunnen er klachten ontstaan. Cranio sacraal therapie kan helpen om deze klachten te behandelen.

 

Omdat alles in het lichaam door het bindweefsel met elkaar is verbonden, kan je een klacht in je been hebben, terwijl de oorzaak bijvoorbeeld in de buik is te vinden. Een cranio sacraal therapeut behandelt het hele lichaam om de oorzaak van de klacht op te zoeken en deze te behandelen.

 

Oorsprong

We beschikken allemaal over een hartritme en een ademhalingsritme. Ruim dertig jaar geleden de Amerikaanse arts dr. John Upledger tijdens een hersenoperatie, dat we als mens nog een ritme hebben. Dit werd het Cranio Sacraal Ritme genoemd. Het is het ritme dat ontstaat door het uitzetten of het krimpen van het cranium, ofwel de schedel, en het stuitje of heiligbeen, ofwel sacrum. Dit is dan ook de reden voor de naam Cranio Sacraal Therapie.

 

Het uitzetten en het inkrimpen van de schedelbotten en het stuitje wordt veroorzaakt door de aanmaak en de opname van de hersen- en ruggenmerkvloeistof en het doorstromen van die vloeistof via ons ruggenmerg naar ons stuitje of heiligbeen.

 

Om goed te kunnen functioneren meloet er dan ook een evenwicht zijn tussen de aanmaak en de opname van de hersen-ruggenmergvloeistof die in dit systeem nodig is. Het Cranio-Sacraal Ritme moet dus in balans zijn.

 

Vervolgens ontdekt dr. John Upledger in 1978 ook dat er door allerlei oorzaken te veel spanning op het Cranio Sacraal Systeem kan komen. Deze spanningen kunnen zowel fysiek als emotioneel van aard zijn. Dit komt weer omdat alles in ons lichaam wordt omgeving en is verbinden door bindweefsel. Alles wordt dan ook opgeslagen in het bindweefsel.

 

Als iemand veel spanningen heeft, dan is de balans dus verstoord en ontstaan er blokkades. Deze zullen weer leiden tot lichamelijke of emotionele klachten. Soms kunnen er gelijk klachten ontstaan, maar dit kan ook een aantal jaren later zijn.

 

De therapie

Bij Cranio Sacraal therapie voelt de behandelaar met de handen over het hele lichaam hoe het met het Cranio-Sacraal Ritme is gesteld. Er wordt dan onderzocht hoe het met de kracht, diepte, kwaliteit of symmetrie staat en waar zich de blokkades bevinden. Als de blokkade is gevonden, dan blijkt is op die plek dus het Cranio-Sacraal Ritme verstoord. Om dit weer in evenwicht te brengen, worden er op de plek van de blokkade subtiele handgrepen gebruikt om de blokkades in beweging te zetten, zodat ze kunnen oplossen. Soms stelt de behandelaar ook vragen om ervoor te zorgen dat onverwerkte bagage naar boven komt en wordt opgelost.

 

Wanneer cranio-sacraal

Cranio-sacraal therapie kan helpen bij kinderen en volwassenen die niet optimaal in hun vel zitten. Als je last hebt van fysieke of emotionele klachten, dan biedt deze therapie dus hulp. Je kunt hierbij denken aan tal van klachten, zoals darmkrampjes en eczeem bij kinderen of allergieën, rusteloosheid, moeheid en rsi bij volwassenen. De cranio sacraal therapie werkt in op het innerlijke systeem en werkt daarmee ook direct in op het zelfherstellend vermogen. Hierdoor heeft het een positief effect op zowel het lichamelijke als op het geestelijke gebied.

 


Onderstaande bedrijven komen in aanmerking:


Flevoland


Friesland


Gelderland


Groningen


Noord-Brabant


Noord-Holland


Overijssel


Utrecht


Zuid-Holland