Op Massages.nl staan 1592 Massagesalons en massagepraktijken in Nederland. Zoek een masseur bij u in de buurt en lees ervaringen van klanten.

Hydromassage

Een hydromassage is een massage waarbij geen masseur aan te pas komt. Hierbij word je in een bad of klein zwembadje gemasseerd door krachtige waterstralen. Het is een prima manier om je lichaam weer helemaal tot ontspanning te laten komen. Hydromassage wordt ook wel hydrotherapie genoemd.

 

Hydromassage heeft drie ontspannende krachten. De eerste kracht is de warmte. Het warme water laat de lichaamstemperatuur stijgen en verwijdt de bloedvaten. Hierdoor ontstaat er een betere doorstroming. De tweede kracht is de gewichtsloosheid. In het water ben je lichter, je gewicht neemt met negentig procent af. De druk op je spieren en je gewrichten neemt af. Er ontstaat een gevoel van gewichtsloosheid. Hierdoor wordt het gevoel van ontspanning versterkt. De derde kracht is de massage. Het massagebad geeft je massages via massagestralen. Deze ontspannen je spieren en zorgen ervoor dat de natuurlijke pijnstillers vrijkomen.

 

Veel mensen denken dat een hydromassage vergelijkbaar is met een bubbelbad, maar dit is niet zo. Het water waarin je ligt en mee wordt gemasseerd is veel warmer, dan dat is een bubbelbad. Ook word je lichaam gericht gemasseerd met wel 260 waterstralen. Dit gebeurt volgens een vast programma. Verder kan er bij hydromassage gebruik gemaakt worden van etherische oliën en kleuren. Deze zorgen weer voor geestelijke rust.

 

Oorsprong

Hippocrates beweerde al dat baden in heet en koud water goed was voor het menselijk lichaam. Hij schreef dat het baden in water goed was om ziektes te verhelpen. In Centraal-Azië werden zweethutten gebruikt. Deze zijn weer de voorloper van de hammam. Ook in China en Japan waren vormen van hydrotherapie. Het Japanse volk ontdekte eeuwen geleden al dat baden warmwaterbronnen, geisers en zwavelbronnen helend werkte. Ze bouwden baden op plaatsen waar deze bronnen zich bevonden en noemden deze baden ‘onsen’. Hydrotherapie is dus al eeuwenoud.

 

In de middeleeuwen zakte de hydrotherapie in Europa in populariteit. Dit kwam omdat met het baden niet meer vond passen in de heersende moraal van die tijd. In de achttiende en negentiende werd de hydrotherapie weer populair. Dit kwam onder meer door een aantal grote bekenden die de geneeskrachtige werking van het baden in water opnieuw ontdekten. Vooral de boer Vincenz Priessnitz, die leefde van 1799 tot 1851, speelde hier een grote rol in. Deze boer hield zich bezig met de natuurlijke geneeswijzen en de geneeskrachtige werking van het water. Hij wordt ook wel gezien als de grondlegger van de hedendaagse hydrotherapie.

 

Een andere bekende persoon is Sebastian Kneipp. Hij leefde van 1821 tot 1897. Deze priester uit Beieren ontwikkelde de kneippkuur. Hierbij werd gebruik gemaakt van water, druk en temperatuurwisselingen. In de negentiende eeuw werd het baden in water nog populairder en werd het spatoerisme steeds bekender. Tegenwoordig zijn er heel veel behandelingen met water, zoals een hydromassage.

 

De massage

Bij een hydromassage word je meestal in een bad gedompeld, waarin je over heel je lichaam wordt gemasseerd door waterstralen. Een hydromassage hoeft niet speciaal in een bad plaats te vinden. Dit kan ook op een soort massagetafel, waarbij je op een hydromatras ligt waarop je van top tot teen wordt gemasseerd.

 

Wanneer hydromassage

Als je toe bent aan wat ontspanning en rust, dan is een hydromassage ideaal. Ook kan het helpen tegen klachten als hoofdpijn, nekklachten, rug- en schouderklachten en gewrichtspijnen.


Onderstaande bedrijven komen in aanmerking:


Flevoland


Friesland


Gelderland


Groningen


Limburg


Noord-Brabant


Noord-Holland


Overijssel


Utrecht