Op Massages.nl staan 1597 Massagesalons en massagepraktijken in Nederland. Zoek een masseur bij u in de buurt en lees ervaringen van klanten.

Sportmassage

Een sportmassage is zoals de naam al zegt speciaal voor sporters. De massage is bedoeld om sportblessures te voorkomen of klachten ervan te verminderen en het herstel na een blessure te bevorderen. Wanneer een sporter zich regelmatig laat masseren draagt dit bij tot een effectievere training en betere prestaties. Met sportmassage wordt het lichaam geholpen bij het herstel en zorgt het voor een steeds beter prestatievermogen.
 

Wanneer wordt een sportmassage het meest toegepast?


Een sportmassage kan op verschillende momenten worden toegepast, zoals bijvoorbeeld:
- Binnen enkele dagen na een training of wedstrijd
- Voor deelname aan een sportieve activiteit als onderdeel van een warming-up.
- Tijdens een toernooi of training
- Direct na, of binnen enkele uren na een sportieve activiteit als onderdeel van een cooling down.
 

Sportmassage als onderdeel van een warming-up


Voor je gaat sporten is het van essentieel belang dat je eerst je lichaam opwarmt en klaarstoomt voor inspanning, om complicaties na het sporten te voorkomen. Een sportmassage kan deze warming-up ondersteunen maar niet vervangen. Zo moeten de spieren onder andere op de juiste spierspanning worden gebracht en moeten zij beter doorbloed zijn. Een dergelijke voorbereidende sportmassage kan door sporters gebruikt worden om naast de fysieke voorbereiding zich ook nog mentaal voor te bereiden op de prestatie die zij moeten gaan verrichten.
 

Sportmassage als onderdeel van een cooling down


Ook na het sporten moeten de spieren weer behandeld worden. Dit keer moeten zijn in ontspanning gebracht worden.

Door lichamelijke inspanning bij trainingen en prestaties loopt het lichaam schade op. De spieren spannen zich namelijk tijdens een prestatie en leveren zware kracht. Ook zijn ze soms lange tijd uigerekt. De spierbanden en pezen geleiden bewegingen en vangen krachten op. De sportmasseur houdt rekening met de toestand waarin de spieren verkeren bij een massage. Aan de hand van het doel van de massage en de toestand van de spieren past hij handgrepen, tempo en doseringen toe.
 

Wat zijn de effecten van een sportmassage?


Het belangrijkste effect van een sportmassage is de afname van de spierspanning. Hierdoor verbetert de doorbloeding en zullen bouwstoffen beter kunnen worden aangevoerd. Ook vochtophopingen als gevolg van spierschades zullen beter kunnen worden afgevoerd. Een sporter zet zijn lichaam voortdurend onder druk. Het is daarom belangrijk het regelmatig te laten masseren.

Een sportmassage van de meeste belaste spieren duurt vaak minstens een half uur. Afhankelijk van de hoeveelheid te masseren spieren kan dit oplopen tot zeker 2 uur.
 

Een goede sportmasseur


Een goede masseur beschikt over het zogeheten ‘Fingerspitzengefühl’. Dit betekend dat hij zelfs in staat is om aan de hand van de toestand van het spierweefsel vast te stellen hoe zwaar de spieren geleden hebben. Zo komt het ook voor dat een sportmasseur er achter komt wanneer een sporter zichzelf heeft overbelast. Een massage kan een dergelijke overbelasting verhelpen. Een sportmassage is dus erg prettig voor mensen die regelmatig sporten. Niet alleen fysiek maar natuurlijk ook geestelijk heeft het zijn positieve uitwerking.

 

 


Onderstaande bedrijven komen in aanmerking:


Drenthe


Flevoland


Friesland


Gelderland


Groningen


Limburg


Noord-Brabant


Noord-Holland


Overijssel


Utrecht


Zeeland


Zuid-Holland